Atacurile de panică sunt experiențe îngrozitoare pentru cei care se confruntă cu ele și le pot schimba în mod esențial stilul de viață. Experiența unui atac de panică poate fi atât de teribilă încât ai impresia că nimeni nu poate să înțeleagă prin ce treci. În realitate, se estimează că unul din trei oameni a avut cel puțin un atac de panică în timpul vieții.
1. Ce este atacul de panică
Este un episod brusc și distinct de disconfort intens și/sau frică, însoțit de diverse simptome fizice (de ex. palpitații, tremur, senzație de sufocare sau de nod în gât, transpirație, durere de piept, greață, amețeală) sau simptome cognitive (frică de a pierde controlul, frică de moarte, sentiment de detașare de realitate).
2. Când apare un atac de panică
Atacurile de panică pot apărea din senin (sunt neașteptate) sau în prezența unei situații care provoacă teamă (sunt situaționale, de exemplu o persoană care se teme de spații închise suferă un atac de panică când trebuie să urce în lift). Atacurile se instalează brusc și sunt scurte, vârful de intensitate fiind la aproximativ 10 minute de la declanșare.
3. Consecințele atacului de panică
După primul atac de panică poți deveni extrem de atent la senzațiile fizice tipice, enumerate mai înainte. Apoi cel mai probabil vei începe să te îngrijorezi cu privire la consecințele acestor atacuri de panică (de ex. „palpitațiile îmi pot provoca un atac de cord”), ceea ce poate duce de obicei la apariția altor atacuri de panică. Printre conscințele pe termen lung se pot număra agorafobia și depresia.
4. Ce poți face dacă suferi un atac de panică
În primul rând trebuie să știi că atacurile de panică pot fi tratate cu foarte mare succes prin diverse forme de terapie, în special prin intermediul tehnicilor cognitiv-comportamentale. De asemenea, ele pot fi prevenite prin învățarea unor tehnici de control al respirației și tehnici de relaxare, sub supravegherea unui psihoterapeut.
5. Ce să reții dacă suferi de atacuri de panică
Atacurile de panică nu au omorât niciodată pe nimeni.
Nu situațiile sunt cele care îți provoacă stările de panică, ci gândurile pe care le ai despre situațiile respective, mai precis felul în care percepi situația.
Tehnicile de control a respirației și de relaxare chiar funcționează.
Deși pot părea cumplite atunci când le trăiești, atacurile de panică sunt tratabile.
Apelează cu încredere la un specialist în sănătate mintală pentru ajutor!
Decât să-ți faci griji, mai bine ai grijă de tine!